Een circumcisie, ook wel bekend als een besnijdenis, is een chirurgische ingreep waarbij de voorhuid van de penis wordt verwijderd. Dit kan om verschillende redenen worden uitgevoerd, waaronder medische, hygiënische, religieuze of culturele overwegingen.

Redenen of indicaties:

  1. Medische redenen: Soms wordt circumcisie aanbevolen om medische redenen, zoals bij fimosis (= voorhuidsvernauwing waarbij de voorhuid te strak is en niet over de eikel kan worden teruggetrokken), terugkerende balanitis (ontsteking van de eikel), of als onderdeel van de behandeling van bepaalde infecties of andere medische problemen.
  2. Hygiënische redenen: Sommigen geloven dat circumcisie kan helpen bij het handhaven van een betere hygiëne en het verminderen van het risico op bepaalde infecties, hoewel deze voordelen nog steeds onderwerp van debat zijn.
  3. Religieuze en culturele redenen: In veel culturen en religies, zoals het Jodendom en de Islam, is circumcisie een belangrijk ritueel dat vaak wordt uitgevoerd op jonge leeftijd.

Procedure:

De procedure wordt uitgevoerd door een uroloog en vindt meestal plaats onder volledige narcose, maar afhankelijk van de leeftijd van de patiënt en de specifieke omstandigheden kan deze ingreep ook onder lokale verdoving uitgevoerd worden.
De voorhuid wordt volledig verwijderd en de huid wordt met hechtingen die vanzelf oplossen, opnieuw vastgemaakt aan de onderrand van de eikel, zodat deze volledig bloot komt te liggen.
Deze ingreep wordt steeds in het ziekenhuis uitgevoerd.

Herstel:

De hersteltijd na een circumcisie varieert, maar duurt doorgaans 2 a 3 weken. Gedurende deze tijd kan er sprake zijn van zwelling, roodheid en lichte pijn, maar meestal is de overgevoeligheid van de eikel het vervelendste symptoom aangezien deze nu bloot ligt. Gelukkig is dit gedurende een kortstondige periode. Goede hygiëne en het volgen van de instructies van de uroloog zijn essentieel voor een snel en probleemloos herstel. De gebruikte hechtingen verdwijnen vanzelf en dienen niet verwijderd te worden.